ORIZONT SONOR: RADIO PUBLIC ȘI MUZICA LIBERTĂȚII ÎN COMUNISM ȘI POST-COMUNISM
În perioada 19-21 septembrie Black Rhino Radio a participat la Festivalul de radio și creație sonoră, un proiect interdisciplinar lansat de Institutul Francez din România în cooperare cu Longueur d’Ondes (Franța) - unul dintre cele mai mari festivaluri de radio și sunet din lume, și Semi Silent (Romania) - platformă de podcast dedicată creației sonore, creației radiofonice și înregistrărilor audio. Orizont Sonor dorește să reunească o comunitate de creatori și ascultători, susținând schimbul de experiență și idei, precum și inițiativele europene în domeniul radioului și al creației sonore în România și în jurul Mării Negre.
Cu ocazia participării la festival, Black Rhino Radio a transmis live, sâmbătă 21 septembrie discuția ”Radio public și muzica libertății în comunism și post-comunism” moderată de Paul Breazu (jurnalist), cu participarea Anca Romeci (jurnalist), Claudiu Oancea (istoric) și Titus Muntean (regizor).
Paul Breazu este jurnalist, lucrător cultural și DJ. În prezent face parte din proiecte care se ocupă cu arheologia muzicii pop din România (Batiscaf Radio, Discotecă, Arhiva de Sunet), cu istoria socială și culturală a comunităților/grupurilor marginale/marginalizate (PARADAIZ), este implicat în producția unor evenimente experimentale (CUCA, MetaOrganum) și semnează o rubrică dedicată muzicii în revista Dilema.
Anca Romeci este jurnalistă,scriitoare și realizatoare de emisiuni radio.
A publicat săptămânal cronici de muzică, film, carte, articole de divertisment, eseuri, interviuri și reportaje, cu precădere în revistele Viața studențească și Amfiteatru, din 1983 datând și colaborarea (firește, pe cât de cenzurat pe atât de sporadică) cu rubrici muzicale în programele radioului public.
După 1990, ca realizator de emisiuni a Radiodifuziunii Române, cu specializare în jazz, rock, blues, world music, s-a numărat printre protagoniștii tranziției de la emisiunile în conservă la maratoanele live (PSWK la RR Tineret, 1993-1997). Laureată cu 2 prestigioase premii radiofonice internaționale (Shanghai,1999, și medalia de argint URTI, Paris, 2001), a avut materiale publicate în cărți precum Ladies in jazz sau Jazz Cocktail, a fost membră a juriilor Sibiu Jazz Festival și Brăila International Jazz Fest Johnny Răducanu, iar în perioada 2005-2010 a fost prezentatoarea seriei de concerte Bucharest by jazz, marca Big Band-ului Radio.
Claudiu Oancea este doctor în istorie, cu o teză despre festivaluri politice în România socialistă. În prezent este cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde predă teorii și metode în istoria culturală. A beneficiat de stadii de cercetare la Universitatea din California Berkeley și la Universitatea din Pittsburgh, precum și de burse postdoctorale la Universitatea din București și Colegiul Noua Europă, în cadrul cărora a fost preocupat de cultura neoficială și underground din perioada comunistă. A fost director al proiectului de cercetare postdoctorală „Rocking under the Hammer and the Sickle: Popular Music in Socialist Romania between Ideology and Entertainment (1948-1989)”, derulat la Colegiul Noua Europă în perioada 2022-2024, în cursul căruia a urmărit interacțiunile dintre procesul de modernizare socialistă, transferuri transnaționale și scenele muzicale pop din cadrul României socialiste.
Titus Muntean a cântat într-o formație de muzică rock, în liceu (anii ’80) și după, la Timișoara, în timpul liber făcând câțiva ani de inginerie (mecanică) la Timișoara. După Revoluție a intrat la Regie de Film, la București, absolvind în 1995. A scris și regizat două filme de lungmetraj („Examen” și „Caravana cinematografică”), seriale de televiziune („Lombarzilor 8”, „În derivă”), și alte mărunțișuri. În prezent, lucrează la un documentar de lungmetraj despre Cornel Chiriac.